mineralna vuna


kamena vunaŠta je kamena vuna?

Kamena vuna je vrsta izolacije koja se izrađuje od kamena kao što je bazalt i dijabaz sa dodatkom koksa.

Sastojci se tope na temperaturi od 1600 - 1700° C na brzo rotirajućim diskovima. Stvaraju se fina vlakna koja mogu sadržati vezivno sredstvo i ulje kako bi proizvod zadržao čvrstinu i oblik. Kamena vuna se obično reže u dugačke trake različitih debljina i prodaje u rolnama ili blokovima.

Ponuda kamene vune

Tehnokomerc DOO izdvaja kao izbor FIBRANgeo proizvode
- fasadne, podne, meke, polutvrde i tvrde kamene vune.

mineralna vuna


kako funkcioniše izolacija kamenom vunom?Pojedinačna vlakna kamene vune, odvajaju vazduh u male džepove, koji su međusobno izolovani.

Materijal zadržava u sebi ove vazdušne džepove I na taj način sprečava prenos toplote od jednog do drugog džepa. Za ovu vrstu izolacije je vrlo značajno da ostane manje kompresovana kako bi bolje zadržavala vazduh u sebi.

Prednost kamene vune je u boljoj termičkoj i zvučnoj izolaciji kao i daleko većoj paropropusnosti što omogućava bolje provetravanje(disanje) Vaše fasade.

063 603 100

Pozovite nas odmah na navedeni broj i poručite kamenu vunu!

mineralna vuna


kada je bolje koristiti kamenu mineralnu vunu?Visoki protivpožarni zahtevi

Zbog svoje strukture i veoma visoke tačke topljenja (preko 1000°C), kamena mineralna vuna je idealna kao zaštita od požara – funkcija protivpožarnog materijala je da zaštiti konstrukciju od urušavanja u slučaju požara, kao i da omogući sigurnu evakuaciju ljudi iz objekta (npr. spoljašnji i unutrašnji zidovi, čelične konstrukcije...). Kamena mineralna vuna ne razvija plamen (najviša klasa negorivosti – A1), tako da sprečava širenje požara i ne emituje štetne gasove, koji su uzročnici smrti u požarima u čak 89% slučajeva!Velika pritisna čvrstoća

Ova osobina dolazi do izražaja na mestima koja trpe veliki pritisak (npr. podovi i ravni krovovi). Zbog svoje strukture i velike gustine, kamena mineralna vuna će poboljšati performanse poda i krova, ne gubeći svojstvo toplotne i zvučne izolacije.Visoke radne temperature

Kamena mineralna vuna ima veoma visoku radnu temperaturu (i do 750°C), što je čini idealnom toplotnom i protivpožarnom zaštitom na visokim temperaturama (u industrijskim postrojenjima, za izolaciju kotlova i cevi).Lake konstrukcije

Zaštita od toplote u letnjem periodu (npr. kosi krovovi sa linijskim nosačima: grede i rogovi). Kada se razmatra komfor u leto, najbolji termoizolacioni materijali su oni koji odlažu prolazak toplote iz spoljašnje sredine u unutrašnjost objekta, odnosno materijali sa velikom toplotnom inercijom. Toplotna inercija predstavlja količinu toplote koju materijal može da akumulira i proporcionalna je gustini materijala tj. veća gustina materijala - veća toplotna inercija.

 
 
 
 
 


Zašto
kamena
vuna ?Kamena vuna predstavlja vrhunsku toplotnu izolaciju

Kamena vuna omogućava toplotni komfor tokom zimskih meseci (toplota se zadržava unutar doma), kao i letnjih (sprečavajuči ulazak toplote u dom).

mineralna vuna


kamen kao
sirovinaKamen predstavlja jedan od najdostupnijih sirovih materijala na planeti.

Građevinski sektor proizvodi trećinu svih otpadaka, od kojih mnogi završe u prirodi.

Pristupom spomenutom problemu omogućuje se obezbeđivanje da građevinski materijali ne postanu otpadci - spravljanjem proizvoda koji se mogu reciklirati i imaju dugotrajnost.

Proizvod poput kamene vune se lako može ukloniti prilikom renovacije prostora ili rušenja i pristupiti ponovnom stvaranju kroz reciklažu.

Činjenica je da kamena vuna može biti iznova i iznova reciklirana u novu kamenu vunu - predstavlja bitan element „kružnog” poslovnog modela, omogućujući Vam da budete deo vizije o održivim gradovima budućnosti.

 

prednosti kamene
vuneZaštita od hladnoće

Zaštita od hladnoće i brzog hlađenja prostorija nakon obustave grejanja.


Zaštita od vrućine

Gustina i struktura kamene vune potpomaže zadržavanje velike količine toplote u sebi, onemogućavajući nagli prodor u unutrašnjast objekta.


Smanjena potrošnja energije

Manja potrošnja energije označava i manje račune - isplaćujući izolaciju kroz uštedu na računima za energente.


Zidovi koji „dišu”

Paropropusnost kamene vune omogućava nesmetan prolazak vodene pare iz unutrašnjosti objekta u atmosferu, otklanjajući rizik nastanka buđi i kondenzacije.


Zvučna izolacija

Odlična zvučna izolacija zidova od spoljašnje buke.


Zaštita od požara

Visoka tačka topljenja kamene vune nudi najbolju sigurnost u slučaju požara.


Dugovečnost

Izolacija sa kamenom vunom trajaće koliko i životni vek objekta - zahvaljujući vlaknima mineralnog, prirodnog porekla.


kamena vunaEfikasnost izolacije kamenom vunom

R vrednost kamene vune, nam obično kazuje opšti kvalitet određenog proizvoda. Kamena vuna efikasno sprečava protok toplote. Moguće je duplirati blokove kamene vune I udvostručiti R vrednost za bolje rezultate.

Kamena vuna kao zvučna izolacija

Vlakna kamene vune mogu smanjiti prenos zvuka, posebno između zidova, ali zbog gustine materijala, ne može neutralisati buku kao teži oblici izolacije. Rw kamene vune varira od 25 do 40, ako Vam je potrebna veća zvučna izolacija, potražite što višu Rw vrednost.


Isporuka i postavljanje izolacije od kamene vune

Isporučuje se u velikim rolnama ili blokovima, koji se mogu seći prema željenim dimenzijama. Postavljanje je slično izolaciji od staklene vune.


Da li je cena kamene vune povoljna?

Troškovi izolacije kamenom vunom mogu varirati u zavisnosti od odabranog brenda i dimenzija površine koju zelite da izolujete. Ova vrsta izolacije je relativno jeftina i jednostavna postavljanje.