Tehnokomerc DOO ponuda polikarbonata


Pun leksan cena


Cene na stranici su iskazane u dinarima sa uračunatim porezom. Svi artikli prikazani na sajtu su deo naše ponude i ne podrazumeva da su dostupni u svakom trenutku.

DEBLJINA CENA
3mm transparent2400din/m2
3mm OPAL2600din/m2
4mm transparent3200din/m2
4mm OPAL3400din/m2
 

Česta pitanja u vezi polikarbonata, porudžbine i isporuke

1Poručivanje polikarbonata
Pun leksan možete poručiti pozivom na telefonski broj 063/603-100
2Lično preuzimanje polikarbonata i ostvarivanje dodatnog popusta na kupovinu
Ukoliko ste u mogućnosti da lično preuzmete polikarbonat, možemo Vas nagraditi poklon bonom kojim se omogućuje 5% popusta na Vašu planiranu kupovinu.

Poklon bon


Da bi ste ostvarili popust, neophodno je da ostvarite poziv na telefonski broj 063/603-100

Lokacija preuzimanja: Stovarište Tehnokomerc DOO, Kruševac
3Besplatna isporuka polikarbonata
Isporuka leksana je moguća uz angažovanje našeg transporta. Transport građevinskog materijala je besplatan. Neophodno je da mesto predviđene isporuke bude pristupačno za transportno vozilo - ukoliko nije, isporuka se može izvršiti u neposrednoj blizini, shodno mogućnostima ili prema prethodnom dogovoru.

Ne vršimo istovar građevinskog materijala
4Slanje polikarbonata brzom poštom
Mogućnost slanja putem usluga brze pošte, pružaoc istih je kurirska služba Royal Express. Troškove transporta i eventualne prateće usluge brze pošte snosi isključivo primalac. Neophodno je da primalac bude fizički u mogućnosti da preuzme paket od strane kurirske službe.
5Vremenski opseg isporuke polikarbonata brzom poštom
Vremenski opseg dospeća paketa koji su klasifikovani kao „gabaratni” (faktor dimenzija/težina) od strane kurirskih službi je u rasponu od 3 do 5 dana.
6Dimenzije polikarbonatnih tabli
Fabričke dimenzije tabli su 2.05x3,05m - jedna tabla sadrži 6.26m2
7Uslužno rezanje polikarbonata
Možemo rezati isključivo pravougaone oblike kada je u pitanju pun leksan - nemamo tehničke mogućnosti za oblikovanjem, savijanjem i formiranjem uglova, kao i bušenjem rupa.
8Opis procesa
Vaše dimenzije kada je u pitanju pun leksan usklađujemo sa već postojećim odrescima, budući da ne vršimo odreske manjih dimenzija od gotovih, celih tabli. Potrudićemo se da shodno Vašim željama iznađemo odrezak najpribližniji Vašem zahtevu, kako bi otpadak bio što manji, samim tim i ukupna cena.
9Proizvođač
Vodeći Evropski proizvođača ekstrudiranih tabli od polikarbonata - Arla Plast.

Zvanična internet prezentacija

Pun polikarbonat
Fizička, mehanička, termalna i električna svojstva MAKROCLEAR™ punog polikarbonata.

SvojstvoVrednostJedinicaStandard
Gustina1,2g/cm3ISO 1183
Indeks prelamanja(20°C)1,586-ISO 489
Apsorpcija vlage za 24h, 23°C, 50% RH0,15%ISO 62
Zatezna čvrstoća pri prinosu (pri prekidu)60 (70)N/mm2ISO 527
Izduženje pri prinosu (pri prekidu)6 (110)%ISO 527
Elastičnost>2300N/mm2ISO 527
Savitljivost>2300N/mm2ISO 178
Charpy nenametnuta snaga udarca -40 °C11kJ/m2ISO 179/1eA
Izod nenametnuta snaga udarca +23 °C65kJ/m2ISO 180/1A
Izod udarna snaga udarca -30 °C10kJ/m2ISO 180/1A
Linearni koeficijent termalne ekspanzije (20-70 °C)65x10-6K -1ISO 11359-2
Temperatura odbijanja toplote, HDT A (1,80 N/mm2 )132°CISO 75
Temperatura odbijanja toplote, HDT B (0,45 N/mm2 )142°CISO 75
Vicat temperatura VST/B 120149°CISO 306
Vicat temperatura VST/B 50148°CISO 306
Termalna sprovodljivost0,20W/m.KDIN 8302
Volumenski otpor, suv>1014Ω . mIEC 60093
Površinski otpor, suv1016ΩIEC 60093
Dielektrična čvrstoća, suv30kV/mmIEC 60243
Dielektrična konstanta, suv 50Hz3-IEC 60250
Dielektrična konstanta, suv 1 MHz2,9-IEC 60250
Faktor disipacije (tan δ), suv 50 Hz0,001-IEC 60250
Faktor disipacije (tan δ), suv 1 MHz0,01-IEC 60250

Odlične protivpožarne performanse

Protivpožarne performanse u skladu sa zahtevima EN 13501-1 (Evropski standard). U slučaju požara, tabla se topi i dozvoljava ventilaciju, otpuštajući vrelinu i dim, direktno smanjujući rast vatre i širenje požara

Skladištenje punog polikarbonata

MAKROCLEAR™ polikarbonatne table skladištiti na zatvorenom i čuvati od atmosferskih uticaja poput sunca, kiše i vreline.

Karakteristike punog polikarbonata


Pun leksan
Tehnokomerc DOO prodaje isključivo ekstrudirane polikarbonatne ploče

Pun leksan je transparentna polikarbonatna tabla. Pun leksan je gotovo neslomljiv, sa visokom otpornošću na udar i odličnim temperaturnim performansama. Pun leksan omogućuje primenu transparentnih polikarbonatnih tabli gde je potrebna izvanredna optička performansa.

Oblasti primene polikarbonata

Polikarbonat je savršeno rešenje za zaštitu mašina i mašinskih pogona, sigurnosno zastakljivanje, sportske komplekse i arene, antivandal zaštitu. Polikarbonat se lako termooblikuje i koristi se za izradu znakova, reklama, bezbedonosnih štitova, prozora, medicinske opreme, kaciga itd.

Prednosti punog polikarbonata

  • Dobar optički kvalitet
  • Upola težine stakla
  • Više od deset puta udarne jačine najjačeg akrila
  • Lako termooblikovanje
  • Dobra protivpožarna klasifikacija

Rukovanje sa punim polikarbonatnom

Rukovati polikarbonatnom tablom sa pažnjom, kako se ne bi slučajno oštetila ili ogrebala. Svaka tabla je zaštićena sa polietilenskim zaštitnim slojem, kako bi se umanjio rizik od oštećivanja. Zaštitni sloj štiti površinu polikarbonata od ogrebotina i potrebno je ukloniti ga neposredno pred samu instalaciju ili nakon nje.

Obrada polikarbonata

Table od punog leksana mogu se obrađivati korišćenjem većine alata za obradu drveta ili metala. Brzine alata trebaju biti takve da se tabla ne topi od vreline uzrokovane trenjem. Korišćenje visokih brzina koje ne uzrokuju pregrevanje alata ili plastike pružaju najbolje rezltate. Obezbediti dovoljno prostora da jedino oštrica dodiruje materijal.

Veoma je važno da oštrice sa kojima se reže polikarbonat budu uvek propisno naoštrene.

Budući da je plastika slab provodnik toplote, toplota koja se stvara usled delovanja mašine mora biti apsorbovana od strane alata ili umanjena. Preporučuje se upotreba vazduha pod pritiskom koji je usmeren na oštricu, kako bi uticao na smanjenje toplote alata, kao i uklanjanje otpadaka od rezanja. Obična voda bez aditiva ili sapunice se može koristiti za hlađenje.

Rezanje polikarbonata stonim cirkularom

Stoni cirkular predstavlja najkorišćeniju vrstu alata za rezanje polikarbonatnih tabli. Rezanje tabli ispod debljine od 2mm može prouzrokovati pukotine ivica, zbog vibracije. Spomenuti problem se može otkloniti rezanjem više tabli odjednom, korišćenjem deblje ploče kao podloge ili trake. Pri rezanju manjih debljina, neophodno je smanjiti brzinu alata, rezanja i visinu nagiba. Razmak između sečiva i table svesti na minimum. Osigurati da je radni sto oslobođen od delova i čestica koje mogu oštetiti zaštitnu foliju sa polikarbonata.

Rezanje polikarbonata tračnom pilom

Tračna pila se koristi prilikom rezanja formiranih delova i nepravilnih oblika. Za više identičnih odrezaka, koristiti noseće podloške, za prevenciju od krnjenja. Veće debljine se bolje režu sa većim zubima. Za dostizanje glatkih ivica, cirkularna testera je bolja. Neophodno je vršiti proveru sečiva, ravnanje i hlađenje. Promena zvuka ili vibracije prilikom rezanja, indikator je promene oštrine ili promene u ravnanju sečiva.

Bušenje polikarbonata

Bušilice predviđene za plastiku se preporučuju za bušenje polikarbonata, dok se standardne bušilice za metal, takođe, mogu koristiti dokle god nisu prethodno korišćene na metalu - zahtevaju korišćenje sporije brzine rezanja, kako bi se proizvela čista rupa. Za dublje rupe, neophodno je hladiti ivice sa kompresovanim vazduhom i povremeno vaditi bušilicu kako bi se očistilo udubljenje od ostataka i sprečilo njihovo topljenje. Ne koristiti ulje za rezanje. Držati distancu od ivice, minimum 1,5 veličine dijametra rupe.

Peskarenje polikarbonata

Ivice polikarbonata mogu se peskariti korišćenjem vlažnih i suvih sistema. Suvo peskaranje može rezultirati lepljenjem, usled nastale vreline od frikcije. Vlažno peskarenje daje glatku završnicu. U oba slučaja, neophodna je dalja dorada, kako bi se povratila sjajnost. U slučaju da se koriste abrazivni pojasevi sa sintetičkom smolom (za suvo i vlažno peskarenje), brzina od 20-30 m/s i nizak kontaktni pritisak se preporučuju.

Primer: Započeti sa 80-gritnim papirom, nastaviti sa 200-gritnim i završiti sa 400 ili 600-gritnim papirom.

Mehaničko poliranje polikarbonata

Mašinsko poliranje daje veoma dobre rezultate. Održavanje površinske temperature niskom, sprečava kasniji nastanak pukotina.

Dijamantsko poliranje polikarbonata

Polikarbonatne table koje se poliraju dijamantom rezultiraju u izvrsnom kvalitetu površine, kojoj nije potrebno dalje tretiranje.

Poliranje polikarbonata plamenom

Korišćenjem standardnog propana ili butanske baklje, kao i zavarivača sa vrućim azotom, može se izvršiti poliranje polikarbonata. Veoma je važno kontrolisanje distance između table i izvora toplote. Bez propisne kontrole, može nastati površinsko izbeljivanje, kao i površinske deformacije.

Umesto baklje, električni uređaj sa vrelim vazduhom se može koristiti. Prosek od 400-550°C za pet sekundi u kretanju na 100mm može se koristiti za uklanjanje ogrebotina.

Poliranje plamenom može izazvati pucanje ivica - kontinuiranom vežbom i korišćenjem adekvatnih tehnika, mogu se dobiti odlični rezultati.

Vrela štampa na polikarbonatu

Polikarbonatne table se mogu lako dekorisati korišćenjem mašine za vrelo štampanje. Uobičajeni uslovi su: Die temperatura 190°C, Pritisak 0.4 N/mm2, Vreme zadržavanja: 2-3 sekunde

Sito štampa na polikarbonatu

Po tablama punog leksana se može vršiti štampa sa konvencionalnom opremom. U globalu, boja za štampu je kompatibilna sa polikarbonatom. Budući da mastilo ne vrši penetraciju polikarbonata, kao što to čini sa papirom ili tkaninom, podložan je abraziji. Problem se može umanjiti u potpunosti obrnutim štampanjem ili nanošenjem laka preko štampe.