Gips - suva gradnjaModerna suva gradnja

Vodeći razlozi za izbor suve gradnje su brzina gradnje i jednostavna montaža. Prema poslednjim procenama vreme za izvođenje radova kod suve gradnje je tri do četiri puta kraće u poređenju sa običnim zidovima. Uz sistemska rešenja obezbeđuje se brz i efektivan rad, što direktno uzrokuje niže troškove radne snage.

Postavljanje gips ploča

Vreme provedeno u zatvorenim prostorima

  • Studije su pokazale da više od 80% dana provodimo u zatvorenim prostorima. 80%
  • Zbog toga se sve više vodi računa o zdravom stanovanju i pazi na upotrebu građevinskih materijala

Prednosti suve gradnjeŠtiti od požara

Gips u sebi veže oko 22% kristalne vode što kod ploča debljine 12.5mm iznosi oko 2 litara po kvadratnom metru. U slučaju požara, ta voda deluje samogasivo.

Smanjuje troškove i vreme izgradnje

Sistemi suve gradnje omogućavaju kvalitetnu izgradnju od podruma do tavana uz smanjenje troškova. Lake konstrukcije smanjuju opterećenje nosivih građevinskih elemenata. Instalacije se lako provode kroz šuplji deo zida uz manje troškove. Suva izgradnja garantuje uštedu prostora i do 10%. Rok izvođenja je daleko kraći nego kod masivnih konstrukcija.

Izoluje i apsorbuje zvuk

Sistemi suve gradnje pružaju najbolju zvučnu zaštitu. Zidna konstrukcija upija zvučne talase i oslabljuje ih usporenim vibriranjem velikih ploča dok mekani spojevi sa ostalim elemntima zgrade sprečavaju pojavu zvučnog mosta. Ako se šupljine ispune mineralnom vunom, konstrukcija postaje još bolji izolator i apsorbovaće se preostala energija zvuka. Perforirane plafonske ploče odlični su apsorberi zvuka.

Čuva toplotu

Optimalna toplotna zaštita nije luksuz već važan faktor zdravog i ekonomičnog stanovanja. U velikoj prednosti su materijali koji sporo provode toplotu. Sistemi suve gradnje nude dobru toplotnu zaštitu za celu kuću. Ugradnjom termoizolacionih sistema suve gradnje smanjuju se troškovi grejanja i do 60% i eliminiše se vlaga na zidovima pomoću parnebrane. Moguće je dostići standarde pasivne kuće.


 

Program suve gradnje

Tehnokomerc DOO nudi celokupan program gipsanih ploča, od standardnih preko vlagootpornih, vodootpornih i vatrootpornih. Ponuda je zaokružena profilima, praškastim materijalima izuzetnog kvaliteta. Nudimo isključivo originalni propratni materijal - profile, ispune, galanteriju i vijke. Svi artikli su atestirani. Konstantan lager, šleperska isporuka i isporuka manjih količina, posebni rabati za projekte i izvođače radova čine Tehnokomerc DOO prepoznatljivim distributerom gipsanih ploča.

Ponuda

Prednosti gipsaZa blagodeti gipsa znale su i najstarije civilizacije: od Erihrona, kada su još pre 11000 godina zidovi i podovi bili od gipsa, preko piramida u Egiptu, palate u Knososu, dekoracija konstrukcija u Gotici, Renesansi, pa sve do danas.Ekološki podoban

Gips nema mirisa ni sastojaka štetnih po zdravlje, jer su važna svojstva dobijena proizvodnjom kroz ekološki čiste postupke.


Dobar regulator vlažnosti

Poznato je da gips privremeno upija višak vlage iz vazduha, koju vraća kad vazduh u prostoriji postane suv. To daje svojstvo regulatora klime u zatvorenom prostoru.


Fleksibilan

Gips, kao i malter predstavlja lako obradiv materijal za zahtevne i komplikovane forme u prostoru. Ploča je laka za montažu i transport, čak i za amatere. Idealne je za adaptacije. Modelarski gips, ispune, glet mase i malteri nemaju pukotine nakon primene, jer gips elastičan.


Udoban za stanovanje

Udobnost stanovanja zavisi od građevinskog materijala ugrađenog u enterijer. Građevinski materijali sa nižom provodljivošću toplote stvaraju osećaj toplote i udobnosti. Zato gips i predstavlja važan faktor zdravog stanovanja.

Kako se rukuje sa građevinskim gipsom?Priprema podloge

Površina podloge mora da bude čista, bez praha i masne nečistoće poput ulja za oplate itd.. Premazi na površini koji nemaju nosivost moraju se ukloniti. Jako i slabo upijajuće površine moraju da budu prethodno premazane odgovarajućim osnovnim premazom za kontrolu upijanja i adhezije ili jednostavno navlažene vodom

Mešanje

Vodom, delimično napuniti veoma dobro očišćenu nemetalnu posudu. Tome se postepeno dodaje potrebna količina GRAĐEVINSKOG GIPSA (odnos gips : voda mora da bude približno 1:0,55). Ovako dobijenu mešavinu pustite da „odstoji“ i sporo promešajte rukom. Pripremite količinu koju biste upotrebili u 5 minuta! U zavisnosti od dodane količine gipsa pripremaju se tri vrste mešavine gipsa.


Jak gips
Kod njega količina odložene mešavine mora da bude 1–2 mm iznad ivice vode. Pogodan za prvi sloj žbuke.
Srednji gips
Kod njega nakon što se određena količina suve mešavine sipa u posudu i staloži u vodi, iznad nje mora do ostane 1–2 mm vodenog sloja. Pogodan za drugi sloj gipsane žbuke, a isto tako za fiksiranje el. kablova, el. ormara itd.
Slab gips
Količina odložene suve mešavine mora da dostigne ½ količine vode. Ostavite 2 minute, promešajte i ostavite da povuče. Pre no što započnete sa radom, uklonite suvišnu količinu vode. Cilj ove operacije je glaziranje površine nakon nanošenja jakog i srednjeg gipsa.
Za odlične rezultate nakon svake ruke navlažiti površinu vodom
 
 

Suvo malterisanje - lepljenje ploča na zid


Namena

Suvo malterisanje lepljenje gips-karton ploča na postojeće zidove idealno je izravnavanje većih neravnina zida. Kada je kratak rok izvođenja, lepljenje ploča je idealno rešenje jer je površina suva, dok se kod maltera suši 7-14 dana.

Montaža

Podloga mora biti čvrsta, suva i odmašćena. Ako je na zidu stari malter, potrebno je da se skine na mestima gde se nanosi lepak.

Za glatke betonske površine, kao i jako upijajće, poput gas-betona, koriste se posebni premazi. Instalacije se postavljaju na zid pre lepljenja ploča.

Na zid se nanose „pogače” od lepka, a potom lepe gips-karton ploče. Ispod ploča se podmetne parče gips-karton ploče, dok na gornjem kraju ostaje prorez 5mm do plafona. Ovi otvori služe da omoguće sušenje lepka.

Pri oblaganju parapeta, postavljanju umivaonika, oblaganju dimnjaka i dr., lepkom se premazuje cela površina zida.

Ravnina zida se postiže pomoću dugačke libele i ravnjače (koja zahvata bar tri ploče), kao i gumenog čekića za korekciju.

Preporučuje se da lepljenje ploča ide do visine od 3m. Najbolje je da se koriste dužine ploča koje odgovaraju spratnoj visini. Preko 3m se preporučuje oblaganje gipskartonskim pločama sa potkonstrukcijom. Lepljenje ploča na plafon nije dozvoljeno.


Specifikacija materijala za 1m2 lepljenja ploča na zid:
 • Gips-kartonske ploče 1.0m2
 • Gips lepak 5.0kg
 • Bandaž traka 0.6m
 • Ispuna spojeva 0.3kg
Opciono:
 • Zaštitna lajsna za uglove 0.1m
 • Gips-kartonske ploče sa kaširanom termoizolacijom 1.0m2

Oblaganje zidova sa gips-kartonskim pločamaPriprema podloge

Površina podloge mora da bude čista, bez praha i masne nečistoće poput ulja za oplate itd.. Premazi na površini koji nemaju nosivost moraju se ukloniti. Jako i slabo upijajuće površine moraju da budu prethodno premazane odgovarajućim osnovnim premazom za kontrolu upijanja i adhezije ili jednostavno navlažene vodom

Montaža

Podloga za montažu treba da bude od čvrstog materijala. Nije potrebna nikakva posebna priprema podloge, niti skidanje starog maltera. Pre postavljanja potkonstrukcije razvodimo instalacije. UD profili se oblažu samolepljivom trakom za zvučnu izolaciju i montiraju na pod i plafon. Distancerom se može postići odstojanje od zida do 12.5cm. Ispod distancera se lepi traka za zvučnu izolaciju. Rastojanje između distancera je 60cm po horizontali i 130cm po vertikali.


Potreban materijal za oblaganje 1m2 zida:
 • Gips-kartonske ploče 1.0m2
 • Distancer 2.2kom
 • CD profil 1.8m
 • UD profil 0.8m
 • Traka za zvučnu izolaciju 1.0m
 • Vijci sa širokom glavom 2x13mm 9.0kom
 • Vijci sa tiplom 6/40 3.2kom
 • Vijci za brzo uvrtanje 3.5x25mm 11kom
 • Bandaž traka 0,6m
 • Ispuna spojeva 0.3kg
I Opcija
 • Mineralna vuna 5cm 1.0m2
II Opcija - Apsorbersko oblaganje
 • Umesto standardnih gips-karton ploča montirati ploče sa perforacijama 1.0m2
III Opcija - Protivpožarno oblaganje
 • Umesto standardnih gips-karton ploča montirati ploče sa protivpožarnom zaštitom 2x 1.0m2

Unutrašnja termoizolacija fasadnog zidaNamena

Korišćenjem mineralne vune vršimo poboljšanje toplotne izolacije fasadnog zida čak i preko 7 puta (npr. kod betona). Moguće je postići kriterijum neskoenergetskih i pasivnihkuća. Ovaj način unutrašnjeg termoizolovanja je mnogo isplativiji od spoljnog, jer se ne radi sa skele, montaža je veoma brza i čista, a cena povoljnija. Preko mineralne vune postavlja se parna brana koja sprečava pojavu vlage (kondenza) na zidu.

Montaža

Oblaganje se vrši pločama koje su iste dužine kao i spratna visina. Spojnice se bandažiraj i gletuju ispunama. Na svakih 15m dužine treba napraviti dilatacionu spojnicu.

Staklena vuna 5cm

Isover DOMO

Za sve vrste toplotne izolacije bez opterećenja: kod neprohodnog tavana, između potkonstrukcije kod drvenih podova, u gradnji sa drvenim podupiračima, kod spuštenih plafona kao zvučna izolacija.
Potreban materijal za oblaganje 1m2 zida:
 • Gips-kartonske ploče 1.0m2
 • Distancer 2.2kom
 • CD profil 1.8m
 • UD profil 0.8m
 • Traka za zvučnu izolaciju 1.0m
 • Vijci sa širokom glavom 2x13mm 9.0kom
 • Vijci sa tiplom 6/40 3.2kom
 • Vijci za brzo uvrtanje 3.5x25mm 11kom
 • Bandaž traka 0,6m
 • Ispuna spojeva 0.3kg
Termoizolaciono oblaganje iznutra
 • Mineralna vuna 5cm 1.0m2

Oblaganje plafonaNamena

Oblaganje plafona i potkrovlja, u kombinaciji sa zvučnom i toplotnom izolacijom, obezbeđuje visoku udobnost stanovanja. Oblaganje plafona se najčešće korisi kada je potrebno minimalno spuštanje (min. 4.5cm). Brzom adaptacijom možemo iskoristiti zapušten tavan, a pri tom ne opterećujemo konstrukciju objekta.

Montaža kod oblaganja plafona

Na betonsku tavanicu potkonstrukcija šrafi se vijcima sa metalnim tiplom. U šupljini se jednostavno provode instalacije. Minimalna visina spuštanja plafona je 35mm, a maksimalna 140mm. Rastojanje između CD profila je 50cm.


Potreban materijal za 1m2 za oblaganje plafona:
 • Gips-kartonske ploče 1.0m2
 • UD profil 28mm 1.2m
 • CD profil 60/27 3.2m
 • CD distancer 0.6kom
 • Metalni tipl za betonske tavanice 0.6kom
 • Vijci sa plastičnim tiplom 6/40mm 1.6kom
 • Vijci za brzo uvrtanje 25mm 15kom
 • Super ispuna spojnica 0.3kg
 • Bandaž traka 1.2m

Oblaganje potkrovljaMontaža potkrovlja

Izolovanje prostora mineralnom vunom 15-30cm između rogova služi za izolaciju toplote i zaštitu od buke. Moramo ostaviti šupljinu za ventiliranje. CD profili jednostavno se montiraju na krute distancere. Parna brana je uvek okrenuta ka grejanom prostoru i postavlja se preko vune i profila. Korišćenjem vatrootpornih ploča dobijamo zaštitu od EL 30 do EL 90.

Potreban materijal za 1m2 potkrovlja:
 • Gips-kartonske ploče 1.0m2
 • UD profil 28mm 1.2m
 • CD profil 60/27 2.4m
 • CD distancer 3m
 • Nastavak CD profila - spojnica 0.5kom
 • Vijci sa plastičnim tiplom 6/40mm 2.4kom
 • Vijci za brzo uvrtanje 25mm 16kom
 • Ispuna spojnica 0.3kg
 • Bandaž traka 0.6m
 • Mineralna vuna 1.0m2
 • Folija-parna brana 1.0m2

Spušteni monolitni plafoniNamena

Spušteni monolitni plafoni se sastoje od CD/UD potkonstrukcije koja je okačena vešaljkama i od gips-kartonskih ploča. Najčešće se primenjuju da bi se smanjila visina prostorije i kada treba provući instalacije u šupljini iznad prostora. Upotrebljava se često kada je površina postojećeg plafona oštećena ili nerav

Montaža

Šrafovi sa metalnim tiplom za kačenje plafona su obavezni jer plastični tiplovi vremenom popuštaju. Metalna potkonstrukcija je „roštilj” sa CD/UD profilima ili u dva pravca povezanih krstastom spojnicom. CD profili su dimenzija 30x60mm. Razmak između CD profila prvog reda je 100cm, a CD profila drugog reda 50cm. Vešaljkama se vrši fino štelovanje visine i dovođenje plafona u horizontalu. Za teže plafone i opterećenja koriste se Nonijus vešaljke nosivosti 0.4 kN. CD profili nastavljaju se pomoću nastavaka. Oblaganje plafona vrši se gips-kartonskim pločama 12.5mm (9.5mm). Koriste se vijci od 35mm na svakih 17cm. Korišćenjem vatrootpornih ploča debljine 12.5/15/20/25mm dobijamo zaštitu i do EL 120. Vlagootporne ploče koriste se u kupatilima i kuhinjama. Zakrivljeni plafoni izvode se savitljivim pločama i minimalni poluprečnik savijanja je 60cm. Sve vrste instalacija provode se kroz šupljinu plafona. Sve vrste instalacija provode se kroz šupljinu plafona. Spoj zida i plafona treba da bude bez krute veze ili se ispunjava belim akrilom.


Potreban materijal za 1m2 spuštenog plafona CD/UD:
 • Gips-kartonske ploče 1.0m2
 • CD profil 60/27 3.2m
 • UD profil 28mm 1.2m
 • CD vešaljka 2kom
 • Visilica 250mm
 • Metalni tipl za betonske tavanice 2.0kom
 • Unakrsna spojnica za CD profile 1.9kom
 • Nastavak za CD profile 0.6kom
 • Vijci za brzo uvrtanje 25mm 16kom
 • Ispuna 0.3kg
 • Bandaž traka 0.6m
 • Traka za zvučnu izolaciju 30mm 0.8m